В днешно време се разпространява много погрешна информация за консумацията на

...
В днешно време се разпространява много погрешна информация за консумацията на
Коментари Харесай

7 мита за захарта, на които не бива да вярваме

В днешно време се разпространява много неправилна информация за потреблението на захар и въздействието й върху здравето.

Ето няколко мита за захарта, които е значимо да бъдат развенчани според уеб страницата Lifehack.org. 

Захарта предизвиква хиперактивност. 

Този постоянно срещан мит беше разрушен от учените след обстойно изследване. В проучване родители били помолени да следят държанието на децата си откакто откривателите им дали захар. Поведението на всички деца било разказано като " проблематично и хиперактивно ". В реалност на децата не била дадена никаква захар. Този мит наподобява достоверен, тъй като захарта се употребява в обществени ситуации (партита, събития, конференции), на които има доста други тласъци, които не са свързани с храната – аудио и образни, които могат да повлияят на настроението.

Захарта е главната причина за насърчаване на диабет. 

Тя не е главният провинен за хората, които се разболяват от диабет, който по-скоро е резултат от затънал метод на живот, неприятни хранителни привички и генетика. Натрупването на нездравословни калории определно способства за това заболяване, само че самата консумация на захар няма автоматизирано да ви заплаши.

Кафявата захар има по-голяма хранителна стойност от бялата. 

Сигурно сте чували, че белият самун е доста нездравословен и сте забелязали наклонността хората да се хранят към този момент освен с пълнозърнест самун, а и с кафяв ориз. Това предписание, за жалост, не важи за захарта! На кафявата захар просто й е добавена меласа. Моля, обърнете внимание, че има разлика сред нерафинирана и сурова тръстикова захар, която има кафяв нюанс и е изцяло друга като хранителна стойност.

Натуралната захар е най-полезна. 

Напоследък в супермаркетите се появи „ различна захар ”. Кокосовата захар, сиропът от агаве (който се добива от растението агаве, което пораства в тропическите и пустинни региони на Мексико) и захарта от фурми се популяризират като по-здравословни разновидности на рафинираната версия. Това изказване е неправилно, тъй като тялото постоянно ще ги преработва по един и същи метод. Тези натурални захари имат добавени минерали, само че количеството е минимално. Трябва да се използва доста по-голямо количество, с цел да се извлече изгода.

Етикетите " без захар "  показват, че продуктът е по-здравословен. 

Ако храната в чинията ви не съдържа захар, значи в действителност е по-здравословна за тялото ви, само че не се доверявайте на етикетите, на които написа „ без захар ”. Този надпис постоянно значи, че захарта е сменена с изкуствени подсладители, а те могат доста да ви навредят. По-добре е да консумирате натурална захар в умерени количества, в сравнение с някакво количество изкуствени подсладители.

Избягвайте плодовете, тъй като съдържат прекалено много захар. 

Плодовете съдържат огромно количество естествени захари, наречени фруктоза. За разлика от бисквитите или парче торта, плодовете имат други значими хранителни субстанции – разтворими фибри, които намаляват холестерола и имат противовъзпалителни свойства, както и витамини и антиоксиданти, които предотвратяват заболяванията. Неразтворимите фибри в плодовете наблюдават поглъщането на захарта в кръвта и оказват помощ да се чувствате заситени по-дълго.

Щом няма добавена захар в продукта, значи няма да имате проблеми. 

Само тъй като етикетът на някой хранителен артикул твърди, че няма добавена захар в него, това не значи, че няма никаква. Много е значимо да откривате другите „ маскировки ” на захарта. Могат да се крият зад имена като декстроза, високофруктозен царевичен сироп, малцов сироп, фруктоза и плодови концентрати. Едно неписано предписание е, че всичко, което приключва на „ -тоза ” се превежда като „ захар ”.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР